Ustanovitvena seja Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Geopark Karavanke

© Urosh Grabner

Predstavniki Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) so se včeraj v Suhi na Koroškem udeležili dogodka »Z regijo gradimo Evropo«, na katerem je bilo ustanovljeno Evropsko združenja za teritorialno sodelovanje – EZTS Geopark Karavanke. Geopark Karavanke, ki povezuje občine in ustanove iz obmejnega prostora Slovenije in Avstrije in je doslej deloval kot delovna skupnost, je s tem dobil novo statusno obliko.

Pobuda za ustanovitev novonastalega združenja, ki je 75. tovrstno združenje v Evropi, je nastala v okviru projekta EUfutuR. Gre za enega od projektov Programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija 2014–2020, ki je bil podprt s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Mojca Muršec, vodja Skupnega sekretariata Programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija 2014–2020, ki deluje v SVRK, je v svojem nagovoru poudarila: »Upam, da bo ta pomemben korak vsem vam, ki se trudite za turistični in razvojni preboj čezmejnega območja, olajšal izvajanje novih aktivnosti, kreativnih idej in zanimivih ponudb, ki bodo na območje Geoparka privabili številne obiskovalce ter odprli potencial za nadaljnji ekonomski in turistični razvoj