V Dvorcu Rakičan podpisali pogodbo o sofinanciranju za projekt E-Carriage 4CBST

Včeraj, 7. junija 2018, je v Dvorcu Rakičan potekal podpis pogodbe o sofinanciranju iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) za čezmejni kočijaški projekt E-Carriage 4CBST.

V okviru programa sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo je bilo v okviru treh rokov potrjenih skupaj 41 projektov. V tretjem roku je bilo potrjenih 18 projektov v skupni vrednosti 18,5 mio EUR ESRR sredstev. V okviru slavnostnega podpisa pogodb, ki je potekal v mesecu aprilu, so bile podpisane pogodbe za 15 od teh projektov. 7. junija pa se je ponudila možnost, da predstavniki programa obiščejo vodilnega partnerja projekta, ki je bil potrjen v okviru tega 3. roka javnega razpisa, in da se v okviru tega obiska podpiše še ena pogodba o sofinanciranju, in sicer za projekt E-Carriage 4CBST.

Pri izvedbi projekta sodeluje Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan z Univerzo v Mariboru ter tremi avstrijskimi partnerji: Tourismusverband Region Güssing, Europäisches Zentrum für erneuerbare Energie Güssing GmbH in EC Energie Center Lipizzanerheimat GmbH. Ena najbolj izstopajočih tradicij, ki si jo delita Slovenija in Avstrija, so konji, jahanje in kočijaštvo. Po mnenju partnerstva je čezmejno sodelovanje pri revitalizaciji kočijaške tradicije in oblikovanju inovativnih turističnih produktov nujno, saj bo na podlagi skupnih komplementarnih virov in kompetenc, s katerimi razpolagajo partnerji, omogočena implementacija ne samo na lokalni, temveč tudi na mednarodni ravni. V središču projekta je razvoj inovativnih kočij in razvoj turističnih produktov. V kočijo bo vgrajen električni motor s hranilnikom energije, ki bo konjem omogočil lažjo vleko, kakor tudi oblikovanje daljših in bolj razgibanih turističnih poti za več oseb. Turistični produkti bodo prilagodljivi letnim časom in velikostim skupin, prav tako bodo gostom na voljo različne tematske poti z različnimi zgodbami in doživetji.

Pogodbo o sofinanciranju v vrednosti skoraj 1 mio. EUR ESRR sta podpisala dr. Robert Celec, direktor RIS Dvorca Rakičan in mag. Nina Seljak, vodja organa upravljanja. Prisotni so bili tudi predstavniki programa sodelovanja ter drugi predstavniki Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Podatki o odobrenih projektih so na voljo na sledeči povezavi. Slike z dogodka pa so na voljo v galeriji slik.